På denna sida tänker jag berätta om yrket och arbetet som elektriker. Det är mitt gebit och jag trivs utmärkt med att dra kablar och göra elinstallationer, stora som små. Det har jag sysslat med i omkring 25 år, sedan jag som tonåring skalade min första kabel. Efter en fotbollsträning med pojklaget frågade vår tränare om det var någon som var sugen på sommarjobb i hans elfirma. De andra var antingen för lata för feriearbete eller så hade de jobb via familj eller släkt. Min far gick på sjön så det var knappast aktuellt för en 15-åring att mönstra på tillsammans med honom. Således tackade jag ja till erbjudandet och på den vägen kom jag in i yrket. Jag fattade direkt att detta var min melodi. Senare gick jag yrkesskola och skaffade mig behörighet. Sedan 15 år tillbaka driver jag min egen lilla firma med en anställd och stortrivs.

Jobbets olika delar

Arbetet som elektriker kan visserligen vara slitsamt ibland och visst finns det avigsidor. Men är man bara lite händig, har någorlunda tekniskt kunnande och inte tummen mitt i handen så klarar man ut det mesta. Så om du har den läggningen är yrket något jag kan rekommendera starkt. Jag sysslar med byggnads-el men har kikat in lite på industrielektriker-sidan. Och det kan jag säga att få arbeta i hus är vad jag fördrar. Nybyggen har sin charm med de olika lösningar som ett dragningsschema förutsätter. Det innebär även att sätta upp elskåp, uttag och specialanordningar som dimmer, för spisar och ibland även aggregat som till bastu och värmeväxlare. I äldre fastigheter kan arbetet gå ut på att byta ut gamla ledningar, dra nya med mera. Tro mig när jag säger att många hus har farliga elinstallationer, antingen gamla eller som någon amatör har installerat.

Bli behörig elektriker

Att det krävs behörighet, vilket finns i olika grader är gudskelov fastställt i reglemente och lag. För även om en yrkesman kan sitt gebit är det ett mycket farligt område som lekmannen absolut inte skall ge sig på. Yrkeskompetensen skaffar den intresserade med kurser som finns i flera urval. Exempelvis kan auktorisation AL eller begränsad behörighet skaffas genom distanskurser, med vår moderna elektroniska värld och internet.