Min bana som elektriker har inte bara gjort mig skicklig på el och el-problem. För att syssla med kablar och verktyg måste man vara rätt händig och det har utmynnat i att jag kan fixa det mesta hemma. Dels tar jag intryck av snickare, målare, rörmokare och inredare bland andra som jag ser i arbete samtidigt som jag jobbar. På en gång måste jag dock säga att rörmokeriet överlåter jag på experterna och det bör alla lekmän göra precis som med elen.

Hemmafixaren

Fingerfärdigheten som man övar upp med att bland annat skala kabel, skruva små skruvar och andra precisionsarbeten har medfört att jag exempelvis är ganska bra på handarbete. Både att sy och virka är en skön avkoppling framför tv:n i soffan om kvällarna. Men jag har även byggt ett dockhus enligt konstens alla regler åt min dotter. Sonen och jag har ägnat mycket tid åt att förfärdiga modeller av krigsmaskiner och tennsoldater. I ett av källarens hobbyrum har vi ett bord med ett helt slagfält uppbyggt. Med hemmabyggda träd, kullar, hus, vägar med mera. Till min fru byggde jag en ”walk in closet” som hon blev mycket nöjd med.

En glad amatör

Man inte bara hobby står på programmet hemma. Ett hus är sällan aldrig komplett, speciellt inte ett gammalt som vårt. Rum efter rum har tapetserats om och de råd jag fått från målare på byggen har varit ovärderligt. Tips och trix för att få till det och särskilt hur man inte bör göra. Lika bra var det att få instruktioner för byggandet av en ny veranda, viken typ av material och tillvägagångssätt mottog jag tacksamt. Dessutom fick jag hjälp med de tyngre momenten. Att snickra och måla känns som en skön avkoppling till elektrikerarbetet så jag fortsatte med att bygga en lekstuga åt barnen och en bastu i källaren.

Ta det försiktigt

Men tro inte att precis allt kan utföras på egen hand även om du är skicklig. Vissa moment kräver yrkeskunskap, till exempel: Kan jag flytta denna innervägg eller är den bärande? Rörmokeri och inkoppling av el måste utföras av behöriga hantverkare. Du kan själv göra vissa moment under överinseende men tänk på faran med starkström.