Det som gör elektrikern är hans verktyg – men även hans kläder. Det är otroligt viktigt för elektriker att ha rätt redskap med sig ut på ett jobb och ofta får han kånka på det mesta i antingen hinkar eller väskor.

Olika verktyg beroende på jobb

Vilka sorts verktyg en elektriker behöver beror på vilken typ av jobb det är. Det finns speciella verktyg optimerade för just elektrikeryrket som utlovar både säkerhet och effektivitet i yrket. Exempelvis finns elektrikerhammaren, som alltså är en hammare som med gummihandtag. Den ser också lite annorlunda ut med en U-formad slagyta som gör att det är möjligt att spika i tätare områden som i exempelvis hörn.

En näbbtång får gärna ha en böjd näbb, olika skruvmejsar, en riktigt hållbar kabelsax och skaltång är också redskap som används flitigt. För det som ett specifikt verktyg inte kan ordna, går oftast att lösa med en elektrikerkniv.

Varumärken

Ofta anses vissa varumärken vara mer ”professionella” än andra och vara av bättre kvalité. Många elektriker väljer att lägga mer pengar på det som används mest, exempelvis hammare, näbbtång, skaltång och skruvmejslar. Men även hans skor.

Säkerhet

Säkerheten är A och O för en elektriker. Det är otroligt viktigt att inget leder ström. Därför vinns även en märkning som heter ESD som står för Electro Static Discharge, alltså Elektrostatisk urladdning. Statisk elektricitet uppstår genom friktion av material, vilket innebär att det är möjligt att bygga upp statiska laddningar på flera tusen volt mellan en elektrikers skosulor och marken han går på.

Skyddskläder

Det är inte endast vad en elektriker har med sig, utan också vad han har på sig, som är viktigt. I utomhusmiljöer eller riskfyllda nybyggen krävs ofta hjälm och varselväst. Sedan gäller det att han är beredd på alla sorts väder och ha regntåliga, vattentäta kläder. Uppskattade detaljer är alltid olika sorts fickor, där elektrikerna kan förvara de viktigaste verktygen som han behöver ha till hands.

Skor

En elektrikers främsta utrustning är en balansgång mellan hans arbetskläder och utrustning. Då miljöerna ofta är rent av livsfarliga, är det viktigaste redskapet en elektriker har hans utrustning som står som en säkerhet mellan honom och flera tusen volt med ström. Ett par bra skor är ofta någonting som prioriteras, inte endast för säkerheten, utan även av den enkla anledningen att elektrikeryrket är väldigt aktivt och ofta är det många hundra mil som ett par sulor måste hålla under ett år.